تولید بینالمللی زعفران در ایران بیش از 90 درصد بوده و با 336 تن زعفران در سال ایران عنوان بزرگترین تولیدکننده زعفران را در بازارهای جهانی به نام خود ثبت کرده است. زعفران ایرانی بهترین، مرغوبترین، پر عیارترین زعفران موجود در جهان میباشد که خواستگاه اصلی آن در استانهای خراسان رضوی (تربتحیدریه) خراسان جنوبی (قائنات) و خراسان شمالی (فاروج) است.
بعد از ایران نیز کشور هند با 22 تن، افغانستان 19 تن، یونان 8 تن، مراکش 6 تن و اسپانیا با 3 تن تولید در سال در رتبههای بعدی قرار میگیرند.
صادرات زعفران ایرانی این کیمیایی گرانبها یکی از بهترین روشها برای افزایش توان اقتصادی کشور است که این امر کمک بزرگی به ایجاد اشتغال و ارزآوری برای کشور میکند؛ اما ناگفته نماند موانع بسیاری در مسیر صادرات زعفران پیش روی تجار و بازرگانان قرار دارد. نبود شناخت کافی از زعفران ایران در بازارهای بینالمللی، جایگاه ایران و محصولات ایرانی در صنعت زعفران را بسیار محدود کرده است؛ بنابراین مهمترین ضعف در مقوله صادرات زعفران ایرانی، مسئله عدم بازارسازی و معرفی زعفران ایرانی درصحنه بازارهای جهانی است. لذا برای حفظ جایگاه زعفران ایران در عرصه بینالمللی، باید به سمت ایجاد بازارهای جدید حرکت کرد. چراکه بازارهای قدیمی همچون اسپانیا که زعفران ایران را به نام خود در عرصه بینالمللی عرضه میکند، به رقیبی جدی برای ایران تبدیلشدهاند.
حلقه بازرگانی خارجی در کشور بهواسطه نداشتن یک بازاریابی و بازارشناسی کارآمد، توان معرفی و عرضه این محصول را به بازارهای جدید نداشته است.
راهحل بعدی برگزاری جشنواره و همایشهای بینالمللی و ارائه توانمندیهای زعفران ایرانی از محل اعتبارات دولت و با حمایت و همکاری فعالین این حوزه است. کشورهایی نظیر افغانستان به دلیل اینکه با تحریم روبرو نیستند بازاریابی خوبی دارند و محصول زعفران ایران را به نام خود صادر میکنند. لذا ضروری است تشکلهای زعفران جهت ایجاد نمایندگی زعفران ایران در افغانستان اقدامات لازم را انجام دهند.